Dry Needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek de spieren aanprikt. Het doel daarvan is dat deze spieren snel en langdurig ontspannen raken. Bij dry needling wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Is dry needling anders dan acupunctuur?

Bij acupunctuur worden meestal oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald waarmee kortdurend de spier geprikkeld wordt. Dat aanprikken wordt op specifieke punten gedaan, de zogenaamde ‘triggerpoints’.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen binnen een spier die niet alleen daar pijn veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Deze triggerpoints kunnen ontstaan door tal van oorzaken, waaronder stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of het gebruik van chemische stoffen. Triggerpoints worden door het lichaam willekeurig en onwillekeurig opgebouwd: ieder mens heeft triggerpoints, maar daar hoef je niet altijd last van te hebben.

Klachten die zich kunnen voordoen bij triggerpoints:

 • Pijn en/of stijfheid in een spier
 • Pijn ‘op afstand’, met andere woorden: je hebt pijn die verder verwijderd is van de ligging
       van het triggerpoint
 • Bewegingsbeperking in bijbehorende gewrichten
 • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
 • Pijnontwijkend gedrag: je gaat anders bewegen
 • Tintelingen in armen en/of benen
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

 • Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of na een ongeluk
 • Chronisch, door een langdurig verkeerde houding of door langdurige overbelasting
 • Na een sportblessure
 • Beschadiging van weefsel, bijvoorbeeld een hernia of een verdraaid gewricht
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips Stress

Wat doet de fysiotherapeut?

Onze dry needling specialist Marcel Bekema analyseert eerst de klachten door een gesprek en een gericht onderzoek. Daarna worden de spieren onderzocht die mogelijk de pijn veroorzaken, waarbij specifiek wordt gezocht naar de bewuste triggerpoints. Vervolgens worden die plaatsen behandeld.
De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Door het gericht aanprikken met een naaldje raken de spieren ontspannen. Er kunnen meerdere spieren worden aangeprikt.

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint wordt aangeprikt, spant de spier zich kort aan, wat een soort krampgevoel geeft. Soms kan dat even gevoelig zijn. Ook kan het voorkomen dat je tijdens de behandeling wat gaat transpireren of dat je je een beetje draaierig voelt. Daarna ontspant de spier zich waardoor je beter kunt bewegen. Na de behandeling kan het behandelde gedeelte wat vermoeid aanvoelen of er is wat spierpijn, maar dat is in de regel van korte duur.

Als onderdeel van de behandeling kan de fysiotherapeut oefeningen en gerichte adviezen meegeven om het bereikte resultaat te kunnen behouden.

 

needling  

 

Kosten

De kosten van een behandeling dry needling vallen binnen de vergoedingen fysiotherapie. Als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten, kunnen de kosten rechtstreeks bij de zorgverzekeraar worden gedeclareerd.

 

Blom Therapeuten Haarlem - Dry needling specialist.