Schouder Fysiotherapie

Herstel bij schouderklachten

Na rugklachten zijn schouderklachten de meest voorkomende klacht die we zien bij de fysiotherapie. De schouder is een complex gewricht van veel spieren, banden, slijmbeurs en kapsel. Het is een gewricht waar veel “actieve stabiliteit” uit moet komen om een beweging te maken of een houding in te nemen. Dat betekent dat de rol van de spieren e.d. enorm van belang is bij de schouder. Dat maakt ook dat gelukkig veel klachten verholpen kunnen worden door hier gericht mee te oefenen en specifiek te behandelen.

Oorzaak schouderklachten U moet veel met de armen kunnen bewegen en als er iets in dit systeem niet goed functioneert kunnen de gevolgen soms zeer beperkend zijn; b.v. veel bewegingsbeperking van de arm, hoog niveau van pijnklachten, uitstraling in de arm en regelmatig nachtelijke pijnen. De klachten kunnen op allerlei manieren ontstaan. Door een trauma van een val of een plotselinge beweging. Maar vaak is er een overbelasting van (een deel van) de schouder de oorzaak: vaak dezelfde beweging maken of vaak dezelfde (verkeerde) houding innemen.

Vaak voorkomende klachten zijn:

- slijmbeursontsteking

- schouderimpingment of SAPS

- frozen shoulder

- peesontsteking

- schouderluxatie -

schouderfracturen

-schouderinstabiliteit

- spierruptuur 

-etc. 

 

Waarom speciaal “schouderfysiotherapie”? Zoals gezegd is de schouder een complex gewricht. De schouder, of eigenlijk de schoudergordel, bestaat uit 3 gewrichten (AC-gewricht, glenohumeraal-gewricht, scapula). Deze gewrichten, samen met alle spieren eromheen moeten heel goed met elkaar kunnen samen werken. En ze moeten soms meerdere functies innemen. Het gaat daarbij om kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en stabiliteit. Door goed onderzoek en specifieke testen kan er bepaald worden welke behandelvorm het beste is voor het herstel van de schouder. Dit vereist een goed inzicht van het complexe systeem van de schoudergordel, ervaring in het behandelen van schouders en het up-to-date houden van kennis. Onze schouderfysiotherapeut Marcel Bekema is lid van het schoudernetwerk en kan u bij de meest uiteenlopende klachten aan de schouder een oplossing bieden

 Wilt u graag bij ons revalideren? Wij heten u van harte welkom in onze praktijk in Haarlem! U kunt ons telefonisch bereiken op telefoonnummer: 023 - 531 42 10 en via mail:  info@blomtherapeuten.nl of klik hier om een afspraak te maken.