• Zijlweg 60
 • 2013 DK
 • Haarlem
 • 023 - 531 42 10
 • 14226100927schouderklachten.jpg

Schouder Fysiotherapie

 

Specialisatie in Nek-, Schouder- en Armklachten

U bent van harte welkom voor een consult in onze praktijk in Haarlem aan de Zijlweg.

 

Specialisatie in nek-, schouder en armklachten kan op meerdere plaatsen worden gevolgd. Voorbeelden daarvan zijn:

1. NSA Onderwijscentrum

Aan de hand van jarenlang onderzoek op verschillende terreinen op het gebied van de nek-, schouder- en armklachten heeft het NSA een onderzoeks- en behandelmethode ontwikkeld. Het onderzoek is gebeurd in samenwerking met o.a. het Academisch Ziekenhuis te Groningen, de Technische Universiteit Delft en het Laboratorium voor Anatomie en Embryologie te Groningen en Leiden.

2. Saxion

Tijdens de Schoudercombi cursus wordt kennis gemaakt met up to date en 'fysiotherapeutische' kennis, inzicht en vaardigheden omtrent het handelen bij patiënten met schouderpijn. De cursus Schoudercombi wordt door regionale schoudernetwerken frequent als gemeenschappelijke entree cursus gekozen, met als doel leden bij te scholen en op gelijk niveau te brengen.

 

 De inhoud van het cursusprogramma:

 • Inleiding, functionele anatomie, indeling in schouder aandoeningen.
 • Praktijk AROM, PROM en klinische tests Statistiek en klinische tests.
 • De instabiele schouder.
 • Wel of niet opereren, het beleid van de orthopeed.
 • Postoperatieve revalidatie.
 • De SAPS schouder met een RC letse.
 • Praktijk Training bij tendinopathie.
 • Effectiviteit van FT interventies, best practice.
 • De schouder met bewegingsbeperking.
 • Praktijk: het mobiliseren van een schouder met bewegingsbeperking.
 • Klinisch redeneren aan de hand van het SNN model.

 

Schouder

De schouder wordt gevormd door de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen.
De schouder is het meest bewegelijke gewricht van het lichaam, waardoor de stabiliteit soms tekort komt.

De schouderkop van de bovenarm beweegt in een kleine kom die vastzit aan het schouderblad (scapula). De schouderkom wordt wat vergroot door een ring van bindweefsel (het labrum). Om de schouderkop in de kom te houden wordt deze omgeven door een gewrichtskapsel. Dit is een soort jasje van bindweefsel. Direct buiten dit kapsel ligt een aantal spieren die de schouderkop met enige kracht in de kom drukt.
Deze spieren vormen bij de aanhechting aan de kop één peesblad en worden gezamenlijk de rotatorcuff genoemd.

Al de genoemde structuren dragen bij aan de stabiliteit en de functie van de schouder.
De bovenarm en het schouderblad zijn via het sleutelbeen en een groot aantal spieren verbonden met de romp.
De schouder krijgt zijn beweeglijkheid vanuit het gewricht tussen bovenarm en schouderblad, maar ook door het glijden van het schouderblad over de ribbenkast.

Als u uw arm zijwaarts heft, bewegen de schoudergewrichten in een bepaald ritme met elkaar. Als dat ritme niet goed meer werkt, kan er een schouderklacht ontstaan.
De schoudergordel bestaat uit vijf gewrichten die allemaal met elkaar moeten samenwerken.
De meest voorkomende klachten in een schouder zijn peesproblematiek (inclusief rupturen - [scheurtjes]), slijmbeursontstekingen en kapselirritaties. Een belangrijke voorwaarde om te kunnen herstellen is dat het ritme en de stabiliteit van de schoudergordel goed zijn.
Het schouderblad zit alleen vast bij het sleutelbeen en wordt verder op zijn plek gehouden door spieren die met elkaar samenwerken. Door training van specifieke spieren wordt de balans hersteld en daarmee het ritme. Een verkeerde stand of ritme kan zorgen voor een irritatie aan slijmbeurs of pees. Tijdens het zijwaarts heffen wordt er ondermeer ook bewogen in het bovenste deel van de wervelkolom en in de nek. Wij zullen tijdens een onderzoek van de schouder ook moeten kijken of er problemen zitten in de bovenrug en nek. Als dat zo is, kan de fysiotherapeutische behandeling gecombineerd worden met Manuele Therapie.

Om de kwaliteit van de pezen en spieren rond de schouder te beoordelen en om te onderzoeken of er een irritatie is van de slijmbeurs of dat er sprake is van calcificatie (kalkvorming), bestaat de mogelijkheid van aanvullend beeldvormend onderzoek, zoals een echo of een MRI scan. Hierdoor kan een betere prognose gegeven worden van de duur van het herstel.

 

Complex gewricht

Door de complexiteit van de schouder kan er bij een val op de schouder ook schade ontstaan, bijvoorbeeld in het labrum, een kraakbenige ring bij de kom van de schouder. Deze zorgt onder andere voor stabiliteit in het gewricht. Het labrum kan scheuren, waardoor een bewegingsbeperking optreedt en/of pijn.
Een val op de schouder kan ook zorgen voor een (sub)luxatie van de schouder.
De schouderkop is dan geheel of gedeeltelijk uit de kom geweest. Bij bewegen (met name in een grotere hoek dan 90 graden) ontstaat opnieuw het gevoel alsof de “schouder uit de kom” gaat. Training van de schouder kan dan effectief zijn om de stabiliteit weer te verbeteren.
In sommige gevallen is een operatie nodig om de instabiliteit op te lossen.

 

Frozen shoulder

Een frozen shoulder is een ernstige en pijnlijke bewegingsbeperking van het schoudergewricht. In een periode van 1 tot 9 maanden leidt dit tot een contractuur (beperking) van het gewrichtskapsel. Dit wordt een 'adhesieve capsulitis' genoemd.
De frozen shoulder duurt in de regel 1 tot 3 jaar waarbinnen 3 fases te onderscheiden zijn:
1. de freezing fase (ontstekingsfase)
2. de frozen fase (stijfheidfase)
3. de thawingfase (dooifase waarbinnen de bewegelijkheid terugkeert)

De gespecialiseerde fysiotherapeut kan u begeleiden, adviseren en behandelen.

 

 

U bent van harte welkom voor een consult in onze praktijk in Haarlem aan de Zijlweg

Voor een afspraak belt u:  023 - 531 42 10   of mail ons.

vmt