Medical Taping Concept

Onze fysiotherapeuten Tim Koek en Marcel Bekema hebben de opleiding Medical Taping Concept voor fysiotherapeuten gevolgd en werken veel met deze speciale vorm van tape. Marcel Bekema is tevens gespecialiseerd in het behandelen d.m.v. dryneedling. Tim Koek was als fysiotherapeut verbonden aan één van de Tour de France ploegen. Daarbij heeft hij bij wielrenners veel problemen en blessures kunnen verlichten met behulp van de hiervoor genoemde tapemethode. Hij heeft gemerkt dat dit heel efficiënt kan werken als ondersteuning van diverse therapiesoorten en gebruikt het dan ook als onderdeel van de therapie.

Conventionele sporttape heeft als doel de bewegingsmogelijkheden te beperken, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer beperkt worden. Echter deze elastische Medical Tape heeft een liftende werking en geeft een onmiddellijke drukvermindering, waardoor fasciale structuren, de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld.
De druk op de pijnreceptoren neemt af, de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Het fysiologisch bewegen wordt ondersteund, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd.
Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek dus al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren, kort samengevat werkt deze tape methode dus goed voor:

- Spierfunctie/ spierblessures verbeteren door tonusregulatie.
- Herstel van belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer.
- Pijndemping.
- Ondersteunen gewrichtsfunctie, door: stimuleren van proprioceptie
  (fijne bewegingsgevoel rond gewrichten),
- Behoud van bewegingsvrijheid.
- Directe vermindering van druk op gespannen spieren.
- verminderen van ontstekingen en vocht ophopingen.
- Corrigeren van lichaamshouding en bewegingsrichting en vergroten van de stabiliteit.
- Behandelen van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog).

Het toepassingsgebied mag breed genoemd worden. Naast bovengenoemde toepassingen van tape behoort ook neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, mogelijkheden, evenals profylactisch (preventief) tapen.

Er wordt gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid. Hierdoor vormt de tape een soort tweede huid. De tape kan nat worden zonder zijn functionaliteit te verliezen en heeft een anti-allergische lijmlaag. De tape kan daardoor probleemloos enkele dagen op het lichaam blijven zitten.

 

U bent van harte welkom voor een consult in onze praktijk in Haarlem aan de Zijlweg.

 

Voor een afspraak belt u:  023 - 531 42 10   of mail ons.